bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Kopytka z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jedno z moich ulubionych dań, kopytka z takim sosem bardzo często goszczą w moim domu. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych.

Kopytka z sosem grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z sosem grzybowym

 

  • Kopytka:
  • 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 130 gram maki pszennej
  • Dodatkowo:
  • Mąka do podsypania
  • Sól
  • 1 łyżka oleju
  • Sos grzybowy:
  • 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • Sól,pieprz
  • Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem grzybowym
Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Kopytka układamy na talerzu, polewamy sosem grzybowym.
Kopytka z sosem grzybowym
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Kopytka z sosem grzybowym
Cebulę kroimy , przesmażamy na patelni do momentu aż będzie szklista.
Kopytka z sosem grzybowym
Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki,obgotowujemy.
Kopytka z sosem grzybowym
Do podsmażonej cebuli dodajemy grzyby, dusimy pod przykryciem.

Tagi:

kluski kopytka