Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem pieczarkowym 5
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w kostkę, podsmażyć na oleju przez kilka minut, aż się zeszklą. Dodać pieczarki, podsmażać chwilę , następnie doprawić solą, wymieszać. Dusić ok. 15 min. mieszając, co jakiś czas, aż pieczarki będą miękkie. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodać śmietanę, wymieszać, gotować kilka minut. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Ziemniaki obrać i ugotować. Odstawić do ostygnięcia, a następnie przecisnąć przez praskę. Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i sól. Zagnieśćelastyczne ciasto. Z ciasta formować długie paski o śr. ok. 2 cm, lekko spłaszczyć i wycinać ukośnie kopytka. Kopytka gotować kilka minut w dużej ilości osolonej wody. Podawać z sosem.