jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 521]

Kopytka z ziemniaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie kopytka można też zrobić, jeżeli nam zostaje ziemniaków z poprzedniego dnia. Niekoniecznie muszą to być świeżo gotowane.

Kopytka z ziemniaków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka z ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z ziemniaków
Ziemniaki ugotowane mielimy przez maszynkę lub przecieramy przez praskę do ubijania ziemniaków. Wykładamy na stolnice, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko, sól.

Zagniatamy ciasto i tworzymy wałeczki. Wałeczki kroimy na kawałki 4 cm i podsypujemy mąką.

Gotujemy wodę lekko posoloną i wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 4 minuty,  wyjmujemy cedzakiem na talerze, polewamy stopionym masłem lub słoniną ze skwarkami.
Kopytka  z ziemniaków
Można zrobić wzorek nożem jeszcze przed ugotowaniem
Kopytka  z ziemniaków
Jeżeli zostanie kopytek ugotowanych można je zamrozić lub odgrzać na parze na drugi dzień