Sposób przygotowania:
Kopytka z ziemniaków
Ziemniaki ugotowane mielimy przez maszynkę lub przecieramy przez praskę do ubijania ziemniaków. Wykładamy na stolnice, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko, sól.
Zagniatamy ciasto i tworzymy wałeczki. Wałeczki kroimy na kawałki 4 cm i podsypujemy mąką.
Gotujemy wodę lekko posoloną i wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 4 minuty, wyjmujemy cedzakiem na talerze, polewamy stopionym masłem lub słoniną ze skwarkami.
Zagniatamy ciasto i tworzymy wałeczki. Wałeczki kroimy na kawałki 4 cm i podsypujemy mąką.
Gotujemy wodę lekko posoloną i wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 4 minuty, wyjmujemy cedzakiem na talerze, polewamy stopionym masłem lub słoniną ze skwarkami.
kasia900