jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dodanie do placków ziemniaczanych świeżych listków czosnku niedźwiedziego lub mrożonych daje niepowtarzalny smak .

Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce drobnej lub robotem. Odcisnąć wodę która się wytworzyła.

Dodać sól, pieprz, paprykę mieloną, szczypiorek pokrojony i czosnek niedźwiedzi pokrojony drobno.

Można wykorzystać o tej porze roku mrożony.

Wbić jajko, wymieszać całość, przyprawić do smaku i smażyć placki na oleju rzepakowym.

Po upieczeniu wyłożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru oleju.

Podawać na ciepło.


Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim
Smażymy najlepiej na oleju rzepakowym średnio lub bardziej wysmażone
Placki ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim
można podawać polane jogurtem lub sosem