Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kopytka ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten bardzo stary przepis, znany był mojej babci. Ja też często z niego korzystam

Kopytka ziemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczane
Ziemniaki ugotować, przegnieść przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać jajko i mąki, szybko zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy, ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Kroić w paski a następnie w skośne kluseczki. Kopytka wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować kilka minut pod przykryciem. Podawać do sosu lub okraszone stopionym boczkiem.
Kopytka ziemniaczane
Etap 1
Kopytka ziemniaczane
Etap 2