Sposób przygotowania:
Kopytka ziołoweETAP 1:
Ugotowane i zmielone ziemniaki włożyć do dużej miski. Wbić jajko. Wsypać większą szczyptę soli oraz dwie szklanki mąki pszennej tortowej (lub zwykłej pszennej). Dolać śmietankę. Dodać posiekaną rzeżuchą (ilość według uznania). Z podanych składników zagnieść jednolite elastyczne ciasto podsypywać w razie potrzeby mąką. Ciasto uformować w wałek. Pokroić go na grube plastry. Z każdego plastra formować podłużny cienki wałeczek, lekko go spłaszczyć i pokroić na kluseczki. Kluseczki odkładać na deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami lub obsmażone na masełku.