WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1606]

Kopytka ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kluseczki ziemniaczane - kopytka ale w odświeżonym wydaniu, bo z odrobiną słodkiej śmietanki i rzeżuchą.

Kopytka ziołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziołowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziołowe

ETAP 1:

Ugotowane i zmielone ziemniaki włożyć do dużej miski. Wbić jajko. Wsypać większą szczyptę soli oraz dwie szklanki mąki pszennej tortowej (lub zwykłej pszennej). Dolać śmietankę. Dodać posiekaną rzeżuchą (ilość według uznania). Z podanych składników zagnieść jednolite elastyczne ciasto podsypywać w razie potrzeby mąką. Ciasto uformować w wałek. Pokroić go na grube plastry. Z każdego plastra formować podłużny cienki wałeczek, lekko go spłaszczyć i pokroić na kluseczki. Kluseczki odkładać na deskę wysypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami lub obsmażone na masełku.

Kopytka ziołowe
Kopytka ziołowe w trakcie gotowaniu w osolonej wodzie
Kopytka ziołowe
Pokrojone kopytka na desce posypanej mąką
Kopytka ziołowe
Ciasto zagniecione gotowe do formowania klusek
Kopytka ziołowe
Wszystkie składniki na kluski po umieszczeniu w misce