motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kora orzechowa wg motorek70

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto jest bardzo drogie, długo się robi, ale warte zachodu.

Kora orzechowa wg motorek70 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kora orzechowa wg motorek70

 

  • CIASTO;
  • 8 białek
  • 20 dkg cukru
  • 3 żółtka
  • 10 dkg orzechów siekanych
  • 10 dkg orzechów mielonych
  • 10 dkg kokosu
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA;
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1,5 margaryny
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 łyżka mąki
  • 5 żółtek
  • DODATKOWO;
  • 30 dkg delicji
  • wódka
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

 

Sposób przygotowania:

Kora orzechowa wg motorek70
CIASTO; Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Pozostałe składniki połączyć ze sobą i delikatnie mieszając dodać do ubitych białek. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. MASA; Brzoskwinie odsączyć i pokroić. Budynie rozpuścić w 3/4 szkl wody dodać mąkę, żółtka. Sok z brzoskwiń dać do garnka z 3 łyżkami cukru i zagotować. Na gotujący sok wlać wymieszane budynie, chwilkę pogotować, aby zgęstniało. Odstawiamy i chłodzimy. Następnie ucieramy margarynę z zimnym budyniem. Na jeden placek dajemy 1/2 masy na masę nasączone w wódce delicje i dajemy trochę masy na delicje. Dajemy drugi placek i resztę masy. Układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto trzymamy w lodówce.
Kora orzechowa wg motorek70
Do ubitych białek z cukrem dodajemy pozostałe składniki z sobą wymieszane
Kora orzechowa wg motorek70
Sok z brzoskwiń gotujemy z 3 łyżkami cukru i dodajemy budynie wymieszane z mąką, żółtkami oraz 3/4 szkl wody
Kora orzechowa wg motorek70
Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowanego, zimnego budyniu
Kora orzechowa wg motorek70
Na placek dajemy 1/2 masy na nią namoczone w wodce delicje, na nie jeszcze trochę masy przykrywamy drugim plackiem i dajemy resztę masy. Układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką