Sposób przygotowania:
Koreczki 9
Chleb kroimy w małe kostki. Ważne, aby był raczej zwarty. Wszystkie sery również kroimy w kostki. Ogórki kroimy w średniej grubości plasterki. Jeśli są duże, to plastry kroimy jeszcze na pół. Rzodkiewki, w zależności od rozmiaru, kroimy na połówki bądź ćwiartki. Pomidorki również możemy przekroić na pół. Kulki winogron kroimy na pół i obowiązkowo wydłubujemy pestki. Papryki kroimy w kostki. Następnie nabijamy powyższe składniki na wykałaczki według schematu: 1 warstwa: chleb. 2 warstwa: ser: żółty lub camembert lub blue. 3 warstwa: ogór konserwowy lub oliwki (czarne, zielone) lub rzodkiewka lub pomidorek koktajlowy lub winogrono (zielone, czerwone). 4 warstwa: papryka (żółta, czerwona, pomarańczowa). Przekrojone pomidorki i winogrona nabijamy tak, aby były wnętrzem do góry - sok nie wycieknie.