Sposób przygotowania:
Koreczkowy banał ? - nie do końca
Wykroić kawałek melona i małą łyżeczką do wycinania kulek z melona wydrążyć miąższ ( omijając pestki lub usuwając je wcześniej).Posolić kulki grubo mieloną solą i zostawić na moment. W połowie kulek naciąć spodnią część tak by po postawieniu na płaskim stała. Ogórek pokroić w cienkie plasterki - połowę ilości kulek z melona. Przygotować ,, kwiatki " z salami zwijając je i spinając wykałaczką. Spinać koreczki dając na spód kulkę melona z płaskim spodem, na nią plasterek ogórka, drugą kulkę z melona . Wbić w to wykałaczkę z salami tak by całość była stabilna. Udekorować listkiem natki pietruszki. Podawać na świeżo. Ja przed zjedzeniem posypałam lekko grubo zmielonym pieprzem bo salami nie była z tych mocno pikantnych - ale to już każdy musi sam ocenić po pierwszym koreczku :). Proponuję po prostu obok koreczków postawić młynek z pieprzem. Teraz jak smakują : słodycz melona spotyka się raptem z kwaskowatym ogórkiem. Potem znów słodycz i pikantne salami. Moim zdaniem smaczne . Proponuję odważnym i szukającym nowych wyzwań smakowych.