Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Koreczkowy banał ? - nie do końca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

I chyba moje kubki smakowe dziwnie pracują bo najbardziej smakuje mi w zestawieniu ekstremalnym.

Koreczkowy banał ? - nie do końca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koreczkowy banał ? - nie do końca

 

  • 1/8 melona kantalupa
  • ostre salami w plasterkach ( małych)- ilość zależy od ilości kulek jakie wykroimy z melona
  • kiszony ogórek ( jędrny)
  • natka pietruszki do dekoracji
  • świeżo grubo mielony pieprz - opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Koreczkowy banał ? - nie do końca
Wykroić kawałek melona i małą łyżeczką do wycinania kulek z melona wydrążyć miąższ ( omijając pestki lub usuwając je wcześniej).Posolić kulki grubo mieloną solą i zostawić na moment. W połowie kulek naciąć spodnią część tak by po postawieniu na płaskim stała. Ogórek pokroić w cienkie plasterki - połowę ilości kulek z melona. Przygotować ,, kwiatki " z salami zwijając je i spinając wykałaczką. Spinać koreczki dając na spód kulkę melona z płaskim spodem, na nią plasterek ogórka, drugą kulkę z melona . Wbić w to wykałaczkę z salami tak by całość była stabilna. Udekorować listkiem natki pietruszki. Podawać na świeżo. Ja przed zjedzeniem posypałam lekko grubo zmielonym pieprzem bo salami nie była z tych mocno pikantnych - ale to już każdy musi sam ocenić po pierwszym koreczku :). Proponuję po prostu obok koreczków postawić młynek z pieprzem. Teraz jak smakują : słodycz melona spotyka się raptem z kwaskowatym ogórkiem. Potem znów słodycz i pikantne salami. Moim zdaniem smaczne . Proponuję odważnym i szukającym nowych wyzwań smakowych.
Koreczkowy banał ? - nie do końca
Łyzeczka do drążenia melonów wycinać kulki
Koreczkowy banał ? - nie do końca
Kiszony ogórek pokroić w cienkie plasterki
Koreczkowy banał ? - nie do końca
Pikantne salami zwijać w kwiatki i spinać wykałaczką
Koreczkowy banał ? - nie do końca
Składać koreczek wkładając pomiędzy dwie kulki melona plaster ogórka a na wierzch salami i listek pietruszki