Sposób przygotowania:
Korniszony teściowej
Małe, zdrowe ogórki ułóż w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalej wystudzoną solanką (10 dag soli na 1 l wody). Odstaw na 24 godziny, obciąż, aby nie wypłynęły. Po tym czasie zlej solankę. Ogórki zalej gorącym tym razem roztworem octu (1 część octu na 5 części wody). Obciąż i znów odstaw na 24 godziny. Trzeciego dnia zlej z ogórków roztwór, dolej tyle octu, ile dałeś poprzedniego dnia i zagotuj. Przestudzonym roztworem zalej na powrót ogórki i znów zostaw na dobę. Czwartego dnia wyjmij ogórki, ułóż ciasno w słoikach i zalej świeżym, ostudzonym roztworem. Proporcje roztworu: 2/3 l wody, 1/4 l octu, pół szklanki cukru i przyprawy. Pogotuj ok. 10 minut. Słoje zakręć lub obwiąż pergaminem i odstaw w suche, chłodne miejsce. Po kilku dniach będą gotowe do jedzenia.