Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Korniszony teściowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To, że korniszony nie mają nic wspólnego z ogórkami konserwowymi okazało się dopiero, kiedy spróbowałem jej przetworów.

Korniszony teściowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Korniszony teściowej

 

  • proporcje na 1 kilogram ogórków:
  • sól - ok. 10 dag/litr wody
  • ocet spirytusowy 10% - ok. 1/2 litra
  • przyprawy - 2 listki laurowe, 4 - 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu, łyżeczka nasion kopru
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Korniszony teściowej
Małe, zdrowe ogórki ułóż w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalej wystudzoną solanką (10 dag soli na 1 l wody). Odstaw na 24 godziny, obciąż, aby nie wypłynęły. Po tym czasie zlej solankę. Ogórki zalej gorącym tym razem roztworem octu (1 część octu na 5 części wody). Obciąż i znów odstaw na 24 godziny. Trzeciego dnia zlej z ogórków roztwór, dolej tyle octu, ile dałeś poprzedniego dnia i zagotuj. Przestudzonym roztworem zalej na powrót ogórki i znów zostaw na dobę. Czwartego dnia wyjmij ogórki, ułóż ciasno w słoikach i zalej świeżym, ostudzonym roztworem. Proporcje roztworu: 2/3 l wody, 1/4 l octu, pół szklanki cukru i przyprawy. Pogotuj ok. 10 minut. Słoje zakręć lub obwiąż pergaminem i odstaw w suche, chłodne miejsce. Po kilku dniach będą gotowe do jedzenia.
Korniszony teściowej
Ogórki dokładnie wyszoruj i ułóż w szklanym naczyniu
Korniszony teściowej
Roztwór, w którym moczą się ogórki trzeba codziennie wymieniać

Tagi:

przyprawy