szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciasteczka z dodatkiem dyni i orzechów

Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami

 

  • 1 szklanka musu z dyni
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka do grzanego piwa i wina
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 70 g mlecznej czekolady
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do foremki

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami
Do miski przekładamy mus z dyni, olej, jogurt, cukier i jajko i całość mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do wina i goździkami. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekaną mleczną czekoladę i posiekane drobno orzechy. Foremkę smarujemy tłuszczem i nakładamy do niej porcje ciasta. Delikatnie wyrównujemy choć to nie jest konieczne i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami
Do ciasteczek użyłam przypawy do wina i piwa
Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami
Czekoladę mleczną drobno posiekałam i dodałam do ciasta
Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami
Dodałam równiez posiekane orzechy i wymieszałam
Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami
Ciasto wkłądalam do wysmarowanej foremki