Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Korzenne ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Proste, bardzo smaczne ciasto z dodatkiem korzennych przypraw i śliwek z kompotu... W sam raz do popołudniowej kawki:)

Korzenne ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne ciasto

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanki śliwek z kompotu (lub innych owoców)

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Do piany z białek powoli dosypywać cukier i cały czas ubijać. Dodać żółtka, wymieszać. Do kremu jajecznego dodawać na przemian olej i mąkę z resztą sypkich składników. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 25x27 cm), wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć dokładnie odsączone z kompotu śliwki (lub inne owoce). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 55 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 
Korzenne ciasto
Oddzielone od żółtek białka ubite na sztywną pianę.
Korzenne ciasto
Piana z białek z dodatkiem brązowego cukru i żółtek.
Korzenne ciasto
Gotowe ciasto przełożone do natłuszczonej i posypanej mąką foremki.
Korzenne ciasto
Odsączone z kompotu żółte śliwki ułożone na cieście.