Sposób przygotowania:
Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu ubijamy lekko jaja z cukrem. Dodajemy startą dynię i przyprawę do pierników. Mieszamy składniki po czym dodajemy połowe mąkii olej. Mieszamy masę po czym dodajemy drugą połowe mąki. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni do chwili aż ciasto ładnie się zarumieni , a patyczek wkłuty będzie suchy. Moje ciasto w prostokątnej niewielkiej foremce piekło się 35 minut. Odstawiamy do schłodzenia. Rozpuszczamy galaretką i żelatynę w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy. Ubijamy kremówkę. Do jogurtu dodajemy 2/3 przecieru malinowego. Mieszamy. Jeśli Twój przecier nie będzie słodzony, dodaj cukru pudru do smaku. Łączymy jogurt z tężejacą galaretką a nastepnie delikatnie mieszamy z bita śmietaną. Przekładamy ciasto dyniowe kremem malinowo-jogurtowym. Odstawiamy do schłodzenia. Do pozostałego przecieru dodajemy 1/2 szklanki wody, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 1 łyżeczkę żelatyny. Gdy glazura ostygnie polewamy nią schłodzone ciasto jak polewą.
gosiapiotrek23