jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To pyszne ciasto dyniowe, mocno korzenne w smaku przekładane masą jogurtowo-malinową polecam piec jesienią, gdy dynie są dojrzałe i najsmaczniejsze!

Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową

 

  • 2 jaja
  • 1 szklanka startego (na drobnych oczkach) miąższu dyni.
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • 1 szklanka przecieru malinowego(słodzonego)
  • 500 ml śmietanki tortowej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 płaska łyżeczką żelatyny
  • 400 ml jogurtu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu ubijamy lekko jaja z cukrem. Dodajemy startą dynię i przyprawę do pierników. Mieszamy składniki po czym dodajemy połowe mąkii olej. Mieszamy masę po czym dodajemy drugą połowe mąki. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni do chwili aż ciasto ładnie się zarumieni , a patyczek wkłuty będzie suchy. Moje ciasto w prostokątnej niewielkiej foremce piekło się 35 minut. Odstawiamy do schłodzenia. Rozpuszczamy galaretką i żelatynę w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy. Ubijamy kremówkę. Do jogurtu dodajemy 2/3 przecieru malinowego. Mieszamy. Jeśli Twój przecier nie będzie słodzony, dodaj cukru pudru do smaku. Łączymy jogurt z tężejacą galaretką a nastepnie delikatnie mieszamy z bita śmietaną. Przekładamy ciasto dyniowe kremem malinowo-jogurtowym. Odstawiamy do schłodzenia. Do pozostałego przecieru dodajemy 1/2 szklanki wody, podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 1 łyżeczkę żelatyny. Gdy glazura ostygnie polewamy nią schłodzone ciasto jak polewą. 
Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową
Po przestudzeniu górę ciasta glazurujemy malinami.