Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto korzenne ucierane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo lubię korzenne ciasta, których zapach przypomina mi święta

Ciasto korzenne ucierane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto korzenne ucierane

 

  • 3 szt jajka,
  • 1/2 szkl mąka tortowa,
  • 1/4 szkl mąka ziemniaczana,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 10 dag masło,
  • 2 łyżki olej,
  • 1 szt Przyprawa do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukier wanilinowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne ucierane
Masło rozpuścić, wystudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić. Do ubitych jajek wlać przestudzone masło i olej, wymieszać. Mąki i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, wymieszać. Połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu można przełożyć masą lub marmoladą, oblać polewą czekoladową i przyozdobić według uznania.
Ciasto korzenne ucierane
Etap 1
Ciasto korzenne ucierane
Etap 2
Ciasto korzenne ucierane
Etap 3
Ciasto korzenne ucierane
Etap 4