monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Korzenne ciasto z bakaliami bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Aromatyczne i dosyć wilgotne ciasto

Korzenne ciasto z bakaliami bez jajek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Korzenne ciasto z bakaliami bez jajek

 

  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 goździki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5-6 kakao
  • 2 łyżki octu
  • 2 szkl zimnej wody
  • 7 łyżek oleju
  • 5 łyżeczek skórki pomarańczowej
  • 5 łyżeczek rodzynek
  • 5 śliwek suszonych
  • tłuszcz i bułka do wysypania formy
  • Polewa czekoladowa:
  • 9 dag margaryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 3,5 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto z bakaliami bez jajek
Wszystkie bakalie namoczyć w gorącej wodzie wymieszanej z łyżeczka cynamonu. I pozostawić na około 15 minut. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać sproszkowane goździki, cynamon i kakao, cukry i wszystko razem wymieszać. Włączyć mikser na niskie obroty i miksując dodać ocet i olej, a potem odrobinę zwiększyć obroty i stopniowo wlewać wodę. Zmiksować na jednolite ciasto. Bakalie odsączyć z wody, wysuszyć i oprószyć 1-2 łyżkami mąki i dodać do ciasta. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wylać do przygotowanej formy na keks o wymiarach 12 na 25 cm. Piec około 40-45 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną według przepisu: https://gotujmy.pl/polewa-czekoladowa-z-orzechami,przepisy,169468.html, tylko bez orzechów. Ciasto musi odpocząć przez całą noc. Smacznego!
Korzenne ciasto z bakaliami bez jajek
Mąkę przesiać z proszkiem i dodać resztę suchych składników, wymieszać
Korzenne ciasto z bakaliami bez jajek
Do przygotowanej formy na keks wylać ciasto i piec około 40-45 min w 180st