Sposób przygotowania:
Korzenne ciasto z bakaliami bez jajek
Wszystkie bakalie namoczyć w gorącej wodzie wymieszanej z łyżeczka cynamonu. I pozostawić na około 15 minut. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać sproszkowane goździki, cynamon i kakao, cukry i wszystko razem wymieszać. Włączyć mikser na niskie obroty i miksując dodać ocet i olej, a potem odrobinę zwiększyć obroty i stopniowo wlewać wodę. Zmiksować na jednolite ciasto. Bakalie odsączyć z wody, wysuszyć i oprószyć 1-2 łyżkami mąki i dodać do ciasta. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wylać do przygotowanej formy na keks o wymiarach 12 na 25 cm. Piec około 40-45 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną według przepisu: https://gotujmy.pl/polewa-czekoladowa-z-orzechami,przepisy,169468.html, tylko bez orzechów. Ciasto musi odpocząć przez całą noc. Smacznego!

