2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Korzenne wilgotne ciasto z bakaliami polane pysznym lukrem idealnie się sprawdzi na świątecznym stole.

Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami

 

  • 5 jajek
  • 2 szklanki startej surowej marchewki
  • 100 g bakalii-rodzynki,żurawina,orzechy włoskie,laskowe,skórka z pomarańczy
  • 30 dag maki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 220 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego

 

  • Dodatkowo:
  • srebrne perełki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami
Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbić jajka wsypać cukry i mikserem ubić do białości,wlać olej wsypywać po łyżce mąkę wymieszaną z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania,pod koniec koniec dodać startą marchew ,wsypać bakalie-orzechy rozdrobnić mieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12/39 cm wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180 *c.Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Lukier: białko schłodzone wczesniej w lodówce ubic na sztywno wsypując pod koniec przesiany na sitku cukier puder trzcinowy zmiksować na gładka lśniącą masę. Polukrować wystudzone ciasto i posypać srebrnymi perełkami cukrowymi. Smacznego życzę:)
Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami
jajka ubijamy z cukrami na puszystą pianę
Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami
dodajemy kolejno olej mąkę marchewkę miksujemy
Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami
na koniec miksowania wrzucamy do ciasta bakalie
Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami
z białka i trzcinowego cukru pudru robimy lukier dekorujemy zimne ciasto