Sposób przygotowania:
Korzenne, dyniowe ciasteczka
1. Przygotowujemy (chyba, że używamy mrożonego) puree z dyni. Dynię obieramy tak, aby został jedynie twardy miąższ między skorupką a środkiem. Kroimy go w kostkę i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gdy dynia przestygnie, blendujemy na jednolitą masę. 2. Masło wyciągamy z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. 3. Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej ucieramy cukier i masło, dodajemy jajko i mieszamy. W drugiej mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną i aromat waniliowy. 4. Zawartości misek łączymy ze sobą, dodajemy puree z dyni i mieszamy na jednolitą masę. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Masę przekładamy łyżką na niewielkie ciasteczka w większych odstępach (rosną w trakcie pieczenia). 6. Pieczemy 15 minut.