Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Korzenne, dyniowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutkie ciasteczka przypominające konsystencją racuszki, a aromatem bogactwa jesieni.

Korzenne, dyniowe ciasteczka

Składniki:

Korzenne, dyniowe ciasteczka

 

  • masło - 50 gram
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki
  • jajko - 1 średnie
  • mąka pszenna - 2/3 szklanki
  • puree z dyni - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • aromat waniliowy - ok. 5 kropel
  • cukier wanilinowy - 1/2 łyżeczki
  • przyprawa korzenna - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Korzenne, dyniowe ciasteczka
1. Przygotowujemy (chyba, że używamy mrożonego) puree z dyni. Dynię obieramy tak, aby został jedynie twardy miąższ między skorupką a środkiem. Kroimy go w kostkę i wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gdy dynia przestygnie, blendujemy na jednolitą masę. 2. Masło wyciągamy z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. 3. Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej ucieramy cukier i masło, dodajemy jajko i mieszamy. W drugiej mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną i aromat waniliowy. 4. Zawartości misek łączymy ze sobą, dodajemy puree z dyni i mieszamy na jednolitą masę. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Masę przekładamy łyżką na niewielkie ciasteczka w większych odstępach (rosną w trakcie pieczenia). 6. Pieczemy 15 minut.