Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kostka z kaszy manny z rosołkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo prosta w przygotowaniu

Kostka z kaszy manny z rosołkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka z kaszy manny z rosołkiem

 

  • 1 szkl kaszy manny błyskawicznej (może być zwykła, ale trzeba dłużej gotować)
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kostka z kaszy manny z rosołkiem
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy woda się zagotuje,zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy kaszę mannę i mieszamy. Stawiamy na gaz i gotujemy na wolnym ogniu ok 2 min, ciągle mieszając. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki, całość mieszamy i wykładamy na opłukanej zimną wodą tacy, lub talerzu (w zależności od ilości kaszy jaką robimy), odstawiamy do zastygnięcia na ok 1 godzinkę. Kiedy kasza wystygnie i całkiem stężeje kroimy w romby i zalewamy gorącym rosołem. Można podawać również do sosu.
Kostka z kaszy manny z rosołkiem
Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli na gęsto
Kostka z kaszy manny z rosołkiem
Do ugotowanej kaszy dodajemy masło i natkę pietruszki
Kostka z kaszy manny z rosołkiem
Wymieszaną kaszę wykładamy na tacę, równamy i odstawiamy do ostygnięcia
Kostka z kaszy manny z rosołkiem
Zimną, stężałą kaszę kroimy w romby i układamy na talerzu