Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kostka z manny do zupy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czasem mam ochotę na coś innego niż makaron i wtedy gotuję...

Kostka z manny do zupy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka z manny do zupy.

 

  • litr rosołu
  • łyżka natki pietruszki
  • na kostkę: szklanka wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki manny

Sposób przygotowania:

Kostka z manny do zupy.
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy sól i kurkumę doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, wsypujemy wolno kaszkę cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż kaszka mocno zgęstnieje. Gęstą masę wykładamy na talerz i równamy powierzchnię. Odstawiamy co najmniej na godzinę aby ostygła. Zimną kroimy w kostkę, wkładamy po kilka sztuk na talerz, zalewamy rosołem i posypujemy natką.
Kostka z manny do zupy.
Do wody dodajemy szczyptę soli i kurkumę.
Kostka z manny do zupy.
Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy mannę i gotujemy.
Kostka z manny do zupy.
Gęstą masę wykładamy na płytki talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
Kostka z manny do zupy.
Zimną masę kroimy w kostkę i możemy podawać.