WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone buraczki z kaszą i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne danie na kolację i jako sałatka. Pieczone buraczki z kaszą gryczaną i serem typu feta w sosie z dodatkiem miodu.

Pieczone buraczki z kaszą i serem

Składniki:

Pieczone buraczki z kaszą i serem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone buraczki z kaszą i serem

Buraki

Pieczone buraczki z kaszą i serem
Buraczki powinny po pieczeniu pozostać lekko twarde.

Buraki dokładnie myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach ok godzinę, w zależności od wielkości buraków. Powinny być lekko miękkie. Studzimy i obierany. Kroimy w kostkę.

Kasza

Pieczone buraczki z kaszą i serem
Kasza gryczana powinna być ugotowana na sypko.

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i również studzimy.

Mieszanie

Pieczone buraczki z kaszą i serem
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.

Buraczki mieszamy z kaszą i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy całość. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do połączenia się smaków.