mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kostki mleczka ptasiego w czekoladzie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, powiedziałabym nawet, że o wiele lepsze od tych sklepowych znanych kostek:)

Kostki mleczka ptasiego w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostki mleczka ptasiego w czekoladzie

 

  • 250 g serka waniliowego (np. President)
  • 200 g śmietany 30 %
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • czekolada gorzka lub mleczna do polania (lub pół na pół)

Sposób przygotowania:

Kostki mleczka ptasiego w czekoladzie
W rondlu umieszczam serek, cukier i śmietanę, podgrzewam całość co jakiś czas mieszając. Żelatynę zalewam w szklance zimną wodą i odstawiam na 5 minut. Kiedy napęcznieje dodaję ją do ciepłej masy i gotuję na małym ogniu ok. 1 minutę, ciągle mieszając. Masę przelewam do naczynia z płaskim dnem. Wstawiam naczynie na kilka godzin do lodówki do stężenia. Kiedy masa stężeje, podważam ją i kroję ostrym nożem na kostki. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. W roztopionej czekoladzie zanurzam kawałki mleczka i odkładam na papier do pieczenia. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Kostki mleczka ptasiego w czekoladzie
Do szklanki wsypać żelatynę, zalać wodą i odstawić do napęcznienia
Kostki mleczka ptasiego w czekoladzie
Śmietankę podgrzewam w rondlu razem z serkiem waniliowym
Kostki mleczka ptasiego w czekoladzie
Masę śmietanowo-serkową wlewam do płaskiego naczynia
Kostki mleczka ptasiego w czekoladzie
Stężoną masę kroję w kostki i obtaczam je w czekoladzie

Tagi:

czekolada