SUPERPRZEPIS

Koszyczki bezowe pełne jagód

  • 4
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Koszyczki bezowe pełne jagód Więcej zdjęć (3)

Koszyczki z chrupiącej bezy wypełnione kremem i jagodami to bardzo smaczne ciasto i można je zrobić wykorzystując galaretkę jagodową.

Składniki:

Koszyczki bezowe pełne jagód

 

  • bezy: 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub kisielu malinowego)
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • krem:250 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do smaku
  • nadzienie jagodowe: 2 galaretki o smaku jagodowym WINIARY (wersja limitowana)
  • 300 ml jagód w lekkim syropie
  • listki mięty do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Koszyczki bezowe pełne jagód
Galaretkę (jedną) rozpuszczamy w 300 ml wody po czym tężejącą wlewamy do pojemnika na lód i schładzamy, by uzyskać małe kuleczki przypominające jagody. Ubijamy pianę ze szczyptą soli, po czym ubijamy dalej wsypując cukier partiami. Gdy piana będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Ubijamy jeszcze kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżeczką kółko dość sporych rozmiarów. Pozostałą pianę wykładamy do szprycy i modelujemy ściany koszyczków. Z boku wyciskamy uchwyty do koszyków. wstawiamy do nagrzanego do 170 st C piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temp do 150 st.C i pieczemy około pół godziny. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Drugą galaretkę wkładamy do jagód we własnym soku lekko słodzonym. Jeśli użyjemy mrożonych zalewamy je niewielką ilością wody, delikatnie słodzimy. Po zagotowaniu odlewamy 300 ml (wraz z jagodami) dodajemy galaretkę po czym nie doprowadzając do zagotowania mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do schłodzenia. Ser mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem (ja dodałam 1 łyżkę z czubem). Oddzielnie ubijamy kremówkę - łączymy ją z serkiem. Wystudzone koszyczki napełniamy tężejącą galaretką z jagodami. Krem z serka wkładamy do szprycy, robimy falbanę wokół galaretki. W krem wciskamy końcówki uchwytów. Pojemnik na lód z galaretką zanurzamy w niewielkiej ilości gorącej wody po czym ostrożnie wyjmujemy kuleczki. Dekorujemy koszyczki jagodowymi kuleczkami i listkami mięty.
Koszyczki bezowe pełne jagód
Galaretkę (jedną) rozpuszczamy w 300 ml wody po czym tężejącą wlewamy do pojemnika na lód i schładzamy, by uzyskać małe kuleczki przypominające jagody.
Koszyczki bezowe pełne jagód
Wystudzone koszyczki napełniamy tężejącą galaretką z jagodami.