superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Placek bezowy z porzeczkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Desery z letnimi owocami mają niepowtarzalny smak. My polecamy dzisiaj placek bezowy z czerwonymi porzeczkami.

Placek bezowy z porzeczkami

Składniki:

Placek bezowy z porzeczkami

 

  • 700 g świeżych czerwonych porzeczek
  • cukier puder w młynku
  • 1 opakowanie śmietany 30 %
  • 6 białek z jajka kurzego
  • 200 g cukru
  • 170 g cukru pudru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Placek bezowy z porzeczkami
Owoce myjemy i osuszamy. Białka ubijamy razem z cukrem, przy czym cukier dodajemy stopniowo w trakcie ubijania. Kiedy ubijemy jajka, to do masy przesiewamy przez sitko mąkę, skrobię i kakao. Najlepiej też zrobić to porcjami i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w kształcie koła naszą masę bezową. Suszymy ( nie pieczemy) w piekarniku w 120 C około 3 godziny. Najlepiej po tym czasie pozostawić bezę jeszcze chwilę w piekarniku już po wyłączeniu. W międzyczasie ubijamy śmietankę na puszystą Pianę. Po wyjęciu na placek bezowy nakładamy bitą śmietanę i porzeczki i całość posypujemy cukrem pudrem.