Sposób przygotowania:
Koszyczki z kurczakiemWeź funt ze środka udźca cielęcego na zimno, tyle samo drobiu jakiego na zimno, gotowanego albo pieczonego, ćwierć funta łoju wołowego, pokrój drobniuteńko, wraz z pół tuzinem gałązek pietruszki, przypraw mocno w taki sposób, że gałki muszkatowej połowę zetrzeć trzeba, do tego pieprzu a soli, po czym wszystko przełóż do dużego rondla, pół pinta smaku cielęcego wlawszy, który zagęścić należy odrobiną mąki i masła i dwoma łyżkami śmietany, dobrze cały czas mieszając, i napełnij koszyczki. Przygotuj je takim oto sposobem: weź foremki owalne i wyklej je ciastem, piecz jak na babeczki z kremem, wytnij z ciasta paski i piecz na blaszanej puszce, ale nie wokoło, tylko żeby wyszedł na pałąk. Napełnij koszyczki mięsem, kiedy gorące, mocuj pałąki w poprzek — wyglądać będą na koszyczki, jeśli ładnie ścianki formowałaś, ciastem wyklejając. Pięć wystarczy do podania — ozdobić możesz cukrem i porzeczkami zamiast natki pietruszki, wedle uznania.(H.G. 1796, fac. 1971, s. 204)
Koszyczki są atrakcyjnym przysmakiem na przyjęcie, ale uwaga: „pałąki” trudno przymocować, dlatego jeśli przygotowujesz ten smakołyk na zwykły piknik, połóż po prostu pasek ciasta w poprzek koszyczka przed samym podaniem.
Nagrzej piekarnik do temperatury 190–200 stopni C. Łatwiej piecze się w okrągłych foremkach niż w owalnych, dlatego zalecam użycie głębszych foremek (mogą być do pieczenia muffinów).
Rozwałkuj ciasto i wypełnij nim osiem foremek o przekroju 7,5 centymetra, głębokich na 2,5 centymetra. Jeśli nie używasz foremek falistych, zagnieć brzegi ciasta w fale lub inny dekoracyjny wzór. Na pałąki wykrój osiem pasków o długości 9 centymetrów. Ułóż je obok siebie na blasze. (Jeśli odważysz się wykonać prawdziwe pałąki, wygnij je półkoliście, tak by odległość pomiędzy końcami wynosiła prawie tyle, ile wynosi szerokość koszyczków. Na wszelki wypadek, gdyby się połamały, wykonaj kilka na zapas). Piecz foremki „z wkładem” (najlepiej użyć do tego celu ziaren fasoli — tłum.) i pałąki — te pierwsze powinny się piec około 8–10 minut z wkładem i jeszcze 3–4 minuty po jego wyjęciu, pałąki — przez 5–6 minut. Po upieczeniu odstaw na bok.
W celu przygotowania nadzienia zmiel: mięso kurczaka, łój, pokruszony chleb, natkę pietruszki, skórkę z cytryny oraz przyprawy. Utrzyj masło z mąką i odrobiną bulionu na gładką pastę. Podgrzej resztę bulionu prawie do wrzenia, po czym małymi porcjami dodawaj pastę i trzymaj na małym ogniu, mieszając, do otrzymania gęstego sosu. Wtedy dołóż zmielone mięso kurczaka wraz z dodatkami i przyprawami i podgrzej z sosem, ciągle mieszając.
Jeśli chcesz podać koszyczki na gorąco, nakryj rondel z nadzieniem i trzymaj w cieple, a w piekarniku podgrzej koszyczki. Ułóż je na półmisku, napełnij nadzieniem, na końcu nałóż pałąki z ciasta.
Do podania na zimno ostudź nadzienie przed napełnieniem zimnych foremek. Ozdób koszyczki drobnymi gałązkami zielonej pietruszki, zanim umocujesz pałąki.