Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kotleciki drobiowe siekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne kotleciki. Z pokrojonego kurczaka,marynowanych pieczarek, sera żółtego z dodatkiem majonezu. Najlepiej smakują podane z tłuczonymi gotowanymi ziemniakami i dowolną surówką.

Kotleciki drobiowe siekane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotleciki drobiowe siekane

na kotleciki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1/2 małego słoiczka marynowanych pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 6 -7 kopiatych łyżek majonezu
  • 6 łyżek kopiatych mąki pszennej
  • czosnek granulowany,sól,pieprz do smaku

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki drobiowe siekane

Rozdrobnienie składników:

Kotleciki drobiowe siekane
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę,pieczarki kroimy w plasterki a ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki

Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy. Kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy z zalewy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Przygotowanie masy z mięsem:

Kotleciki drobiowe siekane
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą

Do pokrojonego kurczaka,pieczarek i sera żółtego dodajemy jajka,majonez.

Mieszamy wszystko dodając mąkę. Doprawiamy do smaku solą,czosnkiem granulowanym i pieprzem.

Dokładnie mieszamy.

Smażenie kotlecików:

Kotleciki drobiowe siekane
Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy kotleciki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej nakładamy porcje kotlecików za pomocą łyżki. Smażymy je na średnim ogniu po ok. 3 min. z każdej strony na złoty kolor.

Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące.