Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Cukiniowe klopsy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonałe propozycja obiadowa dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Do przygotowania w kilka chwil.

Cukiniowe klopsy

Składniki:

Cukiniowe klopsy

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej mielonej,
  • 1 młoda cukinia,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 100ml śmietany 30%,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Cukiniowe klopsy
Cukinię ścieram na tarce o dużych otworach. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, startą cukinię oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę.

Z masy formuję okrągłe klopsy. Klopsy układam na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażam na rumiano z każdej strony.

Następnie przekładam je do garnka, wlewam wodę, wsypuję paprykę mieloną, przyprawę uniwersalną oraz mąkę.

Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie wlewam śmietanę i duszę jeszcze przez 4-5 minut. Klopsy podaję z ryżem lub ziemniakami.