czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Kotleciki jajeczne

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezmięsny obiad nie musi być nudny, kotleciki z gotowanych jajek, to najlepszy przykład, jak z kilku składników stworzyć smakowity obiad.

Kotleciki jajeczne

Składniki:

Kotleciki jajeczne

 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo i 1 surowe
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Kotleciki jajeczne
Pieczarki pokroić, wrzucić na patelnię, doprawić i podsmażyć do odparowania wody. Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.

Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubym oczku, dodać przestudzone pieczarki, cebulę, koperek i surowe jajko.

Chleb namoczyć, odcisnąć i dodać do masy jajecznej. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Z masy jajecznej formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej, a następnie smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. U mnie z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z sałaty i rzodkiewki.

Smacznego :)