Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotleciki brokułowo-jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszne jarskie kotleciki! Z jajek i brokułów, z dodatkiem dymki i sera żółtego. Świetne z surówką na obiad lub w bułkę na kolację :)

Kotleciki brokułowo-jajeczne

Składniki:

Kotleciki brokułowo-jajeczne

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki brokułowo-jajeczne

ETAP 1:

Kotleciki brokułowo-jajeczne
jajka ugotowane na twardo i obrane zmielić w maszynce

Bułkę pokruszyć, wrzucić do miseczki, zalać gorącym mlekiem, odstawić do namoczenia, wystudzić. 6 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, zmielić w maszynce do mięsa.

ETAP 2:

Kotleciki brokułowo-jajeczne
w maszynce zmielić również obgotowany brokuł i bułkę

Brokuł obgotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce razem z bułką namoczoną w mleku.

ETAP 3:

Kotleciki brokułowo-jajeczne
do zmielonych składników dodać jajko, przyprawy, ser i dymkę

Do składników dodać jajko, sól i pieprz i wyrobić dokładnie. Odstawić na bok. Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać oba składniki do masy i ponownie zamieszać.

ETAP 4:

Kotleciki brokułowo-jajeczne
z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej

Z masy formować kotleciki, panierować z bułce tartej, smażyć na oleju rzepakowym. Odkładać na ręcznik papierowy. Kotleciki podawać z dowolną surówką lub sałatą