Sposób przygotowania:
Kotleciki brokułowo-jajeczneETAP 1:
Bułkę pokruszyć, wrzucić do miseczki, zalać gorącym mlekiem, odstawić do namoczenia, wystudzić. 6 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, zmielić w maszynce do mięsa.
ETAP 2:
Brokuł obgotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce razem z bułką namoczoną w mleku.
ETAP 3:
Do składników dodać jajko, sól i pieprz i wyrobić dokładnie. Odstawić na bok. Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać oba składniki do masy i ponownie zamieszać.
ETAP 4:
Z masy formować kotleciki, panierować z bułce tartej, smażyć na oleju rzepakowym. Odkładać na ręcznik papierowy. Kotleciki podawać z dowolną surówką lub sałatą