Sposób przygotowania:
Kotleciki kalafiorowo-jajeczne
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Wystudzić i dobrze osączyć. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodac do kalafiora. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.
Masa będzie dosyć luźna, można dodać nieco więcej bułki tartej ale na patelni kolteciki zrobią się ładne i zwarte.
Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Podczas formowania dłonie opruszać bułka tartą aby masa nie lepiła się do rąk. Kotleciki opanierowac w bułce tartej i ziarnach siemienia. Smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Masa będzie dosyć luźna, można dodać nieco więcej bułki tartej ale na patelni kolteciki zrobią się ładne i zwarte.
Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Podczas formowania dłonie opruszać bułka tartą aby masa nie lepiła się do rąk. Kotleciki opanierowac w bułce tartej i ziarnach siemienia. Smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z dowolnymi dodatkami.