migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotleciki kalafiorowo-jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne bezmięsne kotlety z kalafiora i jajek. Sa bardzo smaczne i pozywne. Najlepiej smakują z surówką.

Kotleciki kalafiorowo-jajeczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki kalafiorowo-jajeczne

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki kalafiorowo-jajeczne
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Wystudzić i dobrze osączyć. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodac do kalafiora. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.

Masa będzie dosyć luźna, można dodać nieco więcej bułki tartej ale na patelni kolteciki zrobią się ładne i zwarte.

Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Podczas formowania dłonie opruszać bułka tartą aby masa nie lepiła się do rąk. Kotleciki opanierowac w bułce tartej i ziarnach siemienia. Smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Podawać z dowolnymi dodatkami.
Kotleciki kalafiorowo-jajeczne
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na miękko. Wystudzić i dobrze osączyć.
Kotleciki kalafiorowo-jajeczne
Ugotowanego kalafiora przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Kotleciki kalafiorowo-jajeczne
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodac do kalafiora. Dodać surowe jajo, bułkę tartą i posiekany koperek. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.
Kotleciki kalafiorowo-jajeczne
Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk.