Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kurczak w pomidorach z rękawa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste, mocno pomidorowe, z posmakiem mieszanki ziół kawałki kurczaka. Świetnie smakują z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Pokrojone w kostkę są idealnym dodatkiem do sałatki warzywnej czy też makaronowej.

Kurczak w pomidorach z rękawa

Składniki:

Kurczak w pomidorach z rękawa

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 mięsiste pomidory
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki ziół do dań z drobiu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka masła klarowango
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomidorach z rękawa
Mięso myjemy osuszamy.

Każdą ćwiartkę dzielimy na pół między kością przy udku.

Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pomidory, dusimy na wolnym ogniu do ich rozpadnięcia się co jakiś czas mieszając.

Pomidory przecieramy przez sito, pozbywając się pestek i skórek.

Do pomidorów wlewamy przecier, doprawiamy suszonymi pomidorami, ziołami oraz solą i pieprzem.

Wszystko razem mieszamy.

Udka umieszczamy w rękawie do pieczenia, wlewamy pomidory, spinamy.

Pozostawiamy na 2-3 godz w lodówce, a najlepiej na noc.

Po tym czasie pieczemy mięso ok.60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

15 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw.