jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placki cukiniowo- buraczkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealnym dodatkiem do takich placuszków jest dip czosnkowy lub jogurt. Placuszki smakują pysznie. Miękkie warzywa i chrupiące ziarna idealnie ze sobą smakują.

Placki cukiniowo- buraczkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki cukiniowo- buraczkowe

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo- buraczkowe

ETAP 1

Placki  cukiniowo- buraczkowe
startą cukinię nasalamy

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną delikatne solimy i odstawiamy na 15 minut, by puściła sok.

ETAP 2

Placki  cukiniowo- buraczkowe
na tartce o grubych oczkach ścieramy buraczki

Między czasie buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

ETAP 3

Placki  cukiniowo- buraczkowe
składniki placuszków umieszczamy w misce

Gotową cukinię odciskamy z płynu. Do tak przygotowanej dodajemy buraczki, jajka, cebulę, pietruszkę, ziarna słonecznika, czosnek, mąkę oraz przyprawy.

ETAP 4

Placki  cukiniowo- buraczkowe
mieszamy składniki placuszków

Całość dokładnie mieszamy doprawiając ewentualnie do smaku i dodając pestki dyni.

ETAP 5

Placki  cukiniowo- buraczkowe
smażymy placuszki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje warzywnego ciasta. Racuszki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy