kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kotlety z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowo bezmięsne kotlety o lekko chrupkiej konsystencji i delikatnym posmaku orzechowym mimo iż w składzie nie ma orzechów.

Kotlety z ciecierzycy

Składniki:

Kotlety z ciecierzycy

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z ciecierzycy

Przygotowanie ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy
Ciecierzycę odgotowaną blendujemy ale nie na sypko

Ciecierzyce moczymy na noc w wodzie, a na drugi dzień gotujemy al'dente.

Odcedzamy na sitku, studzimy i blendujemy ale nie na proszek, ma być lekko w kawałkach.

Warzywa

Kotlety z ciecierzycy
Warzywa które nadadzą kotletom wyrazistego smaku

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a natkę pietruszki drobno siekamy.

Wyrabiamy kotlety

Kotlety z ciecierzycy
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy kotlety

Do miski przesypujemy ciecierzycę, dodajemy cebulę, natkę, mąkę, przyprawy i wyrabiamy. Jeśli kotlety nie kleją się dolewamy trochę letniej wody i wyrabiamy ponownie.

Smażenie

Kotlety z ciecierzycy
Smażymy kotlety na głębokim i średnio rozgrzanym oleju

Formujemy kotlety i smażymy na średnio rozgrzanym oleju. Przygotowujemy sos mieszając jogurt z solą ziołowa.


Tagi:

danie