migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotleciki pieczarkowo-jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety nie muszą być tylko z mięsa. Bardzo smaczne kotleciki mozna zrobić z pieczarek i gotowanych jajek.

Kotleciki pieczarkowo-jajeczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki pieczarkowo-jajeczne

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki pieczarkowo-jajeczne
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż odparują całą wodę. Wystudzić.

Pięć jajek ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wystudzone pieczarki oraz pozostałe surowe jajko. Składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do masy dodać także ok 2-3 bułki tartej aby masa związała. Całość ponownie dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotelty i obtoczyć je w bułce tartej, u mnie wyszło 6 sztuk.

Kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.

Gotowe kotlety podaje z surówką.
Kotleciki pieczarkowo-jajeczne
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kotleciki pieczarkowo-jajeczne
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wystudzone pieczarki oraz pozostałe surowe jajko. Składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotleciki pieczarkowo-jajeczne
Z masy uformować kotelty i obtoczyć je w bułce tartej, u mnie wyszło 6 sztuk.
Kotleciki pieczarkowo-jajeczne
Kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.