Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jarskie kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek. Powstały gdy zabrakło nam pomysłu na wykorzystanie resztki kilkudniowych pieczarek.

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

 

  • 1 szkl suchej kaszy
  • 20 dag pieczarek
  • pół pęczka pietruszki
  • cebula
  • przyprawa typu vegeta
  • sól i pieprz
  • 2 czubate łyżki zarodków pszennych
  • bułka tarta do panierowania
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Kaszę jaglaną opłukać najpierw w zimnej, a potem gorącej wodzie. Zalać 2 szklankami wrzątku, lekko posolić. Gotować na niedużym ogniu aż będzie miękka (ok 15 minut). Ugotowaną kasze przełożyć do innego naczynia by szybciej wystygła. W tym czasie udusić pokrojone pieczarki z cebulą, również je wystudzić. Do zimnej kaszy wsypać posiekaną pietruszkę, dodać pieczarki oraz zarodki pszenne. Doprawić do smaku. Formować nieduże kotleciki. Obtaczać je w bułce a potem smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu przed podaniem. 
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Do wystudzonej kaszy wsypałam posiekaną pietruszkę.
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Kaszę z grzybami dokładnie wymieszałam i przyprawiłam.
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Z masy formowałam nieduże kotleciki które panierowałam w bułce.
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Przed podaniem szybko odsączyłam kotleciki z nadmiaru oleju.