Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na szparagi uważam za otwarty. Wyśmienite roladki drobiowe owinięte chrupiącym boczkiem z delikatnymi szparagami i charakterną śliwką. Roladki świetnie smakują z domowymi frytkami i świeżymi warzywami. Można podać je np. z sosem koperkowym.

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i śliwką

 

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i śliwką

ETAP 1:

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i śliwką

Mięso umyć, osuszyć, każdą pierś przekroić wzdłuż na 3 plastry, lekko rozbić.
Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i śliwką

Z umytych szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 3 min w osolonym wrzątku.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
Na każdy plaster mięsa ułożyć kawałki śliwek oraz po 2-3 szparagi.
Zwinąć roladkę.
Każdą obwinąć ścisło plastrem boczku.

ETAP 3:

Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i śliwką

Mięso ułożyć na blaszce,posypać wiórkami masła.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podawać na ciepło np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką.