Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kotlety z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste.

Kotlety z pieczarkami

Składniki:

Kotlety z pieczarkami

 

  • 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerstwe bułeczki kajzerki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ok 2 łyżeczek soli
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z pieczarkami

ETAP 1:

Kotlety z pieczarkami
Drobno pokrojone pieczarki smażyć na patelni.

Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić.

ETAP 2:

Kotlety z pieczarkami
Wszystkie przygotowane składniki umieścić w dużej misce.

Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami.

ETAP 3:

Kotlety z pieczarkami
Mięso formować w kotlety takiej samej wielkości.

Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości.  Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)