BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Kawałki kurczaka z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Poleca smaczne delikatne, kruche mięsko kurczaka. Mięsko z marynaty, pieczone w piekarniku, wychodzi smakowite i soczyste.

Kawałki kurczaka z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kawałki kurczaka z piekarnika

 

  • Udka kurczaka 6 szt,
  • Marynata;
  • olej 1/4 szkl,
  • przyprawa curry 1/2 łyżeczki,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • sól do smaku,
  • zioła prowansalskie około 1 łyżeczki,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Kawałki kurczaka z piekarnika
Marynata;

Składniki na marynatę łączymy razem i dokładnie mieszamy.

Udka kurczaka dzielimy na połówki, dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.

Następnie dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą, zakrywamy ścierką i odkładamy na 60 minut do lodówki, albo gdzieś w chłodne miejsce.

Po tym czasie kawałki kurczaka układamy na blasze i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości mięska.
Kawałki kurczaka z piekarnika
Udka kurczaka dzielimy na połówki i dokładnie oczyszczamy
Kawałki kurczaka z piekarnika
Kawałki kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 60 minut