Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 864]

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kotleciki ryżowe z dodatkiem korniszonów podane z bardzo smacznym sosem pieczarkowo-pomidorowym. Danie szybkie do przygotowania, jeżeli mamy wcześniej ugotowany ryż.

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym
Ryż ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem kolorowym i papryką słodką. Wlać wino, a po chwili przecier pomidorowy oraz bulion zaciągnięty mąką. Dodać śmietankę i dusić, aż sos zgęstnieje. Kiedy sos będzie się redukował można przygotować kotleciki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do ugotowanego ryżu wraz z pokrojonymi w plasterki korniszonami. Wbić jajko i dokładnie wszystko wymieszać przyprawiając solą i pieprzem. Formować kotlety i smażyć no oleju z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z sosem. Smacznego! 
Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym
Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyc na maśle.
Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym
Do pieczarek wlać wino, przecier pomidorowy i bulion.
Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym
Do ryżu dodać pokrojone korniszony, usmażoną cebulę i jajko.