Sposób przygotowania:
Kotleciki warzywne z sosem pieczarkowym
1. Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie (brokuł osobno, reszta warzyw razem). Gdy warzywa wystygną pokroić je na drobne kawałeczki. Bułkę zamoczyć w wodzie, po pewnym czasie dokładnie ją odcisnąć i dodać do warzyw. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
2. Sos pieczarkowy: pokrojone w ósemki pieczarki usmażyć na oleju wraz z pokrojoną drobno cebulką. Gdy woda z pieczarek odparuje dodać około 1 szklankę wody, doprawić solą, pieprze, kostką grzybową i przyprawa kucharek, po czym nadal gotować. Po około 15 minutach dodać wymieszaną mąkę 2 łyżki ze 150 g śmietany i wodą. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
3. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, podawać z sosem pieczarkowym i kotlecikami.
2. Sos pieczarkowy: pokrojone w ósemki pieczarki usmażyć na oleju wraz z pokrojoną drobno cebulką. Gdy woda z pieczarek odparuje dodać około 1 szklankę wody, doprawić solą, pieprze, kostką grzybową i przyprawa kucharek, po czym nadal gotować. Po około 15 minutach dodać wymieszaną mąkę 2 łyżki ze 150 g śmietany i wodą. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu.
3. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, podawać z sosem pieczarkowym i kotlecikami.