Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne kotleciki z kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem pachnącego koperku. Można je podać jako dodatek do drugiego dania lub solo. Bardzo polecam.

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku

Na kotleciki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku

Przygotowanie warzyw:

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku
Przygotowujemy warzywa, gotujemy i dokładnie studzimy.

Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw.

Przygotowanie masy warzywnej:

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku
Z przygotowanych warzyw dodając pozostałe składniki przygotowujemy masę.

Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Formowanie kotlecików:

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku
Z masy warzywnej formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce.

Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały.

Smażenie i podanie:

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku
Gotowe kotleciki smażymy, osączamy z tłuszczu i podajemy. Smacznego.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę.