Sposób przygotowania:
Sos mięsny a'la bologneseETAP 1:
Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać ok. 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do cebuli. Przesmażyć razem i dodać mięso mielone. Wymieszać. Smażyć aż mięso przestanie być surowe.
Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wsypać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Dodać kukurydzę i ponownie wymieszać.
Sos podlać ok. 1/3 szklanki wody i przykryć. Dusić kilkanaście minut. Podawać jako sos do makaronu lub nadzienie do burrito, tortilli, naleśników itp.