WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sos mięsny a'la bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos mięsny a'la bolognese to sos z mięsa mielonego z dodatkiem przecieru pomidorowego, z ziołami prowansalskimi, czosnkiem. U mnie dodatkowo wzbogacony kukurydzą konserwową.

Sos mięsny a'la bolognese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos mięsny a'la bolognese

 

  • ok. 600g mięsa wieprzowego np. z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • ok. 220g koncentratu pomidorowego ze słoiczka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos mięsny a'la bolognese

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać ok. 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do cebuli. Przesmażyć razem i dodać mięso mielone. Wymieszać. Smażyć aż mięso przestanie być surowe.

Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wsypać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Dodać kukurydzę i ponownie wymieszać.

Sos podlać ok. 1/3 szklanki wody i przykryć. Dusić kilkanaście minut. Podawać jako sos do makaronu lub nadzienie do burrito, tortilli, naleśników itp.

Sos mięsny a'la bolognese
Kukurydza konserwowa dodana do mięsa wymieszanego z przecierem
Sos mięsny a'la bolognese
Przecier pomidorowy dodany do przesmażonego i doprawionego mięsa
Sos mięsny a'la bolognese
Mięso przyprawione solą, pieprzem i paprykami
Sos mięsny a'la bolognese
Zmielone mięso dodane do podsmażonej cebuli z czosnkiem