jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1868]

Kotleciki z kalarepki i szynki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kalarepka idealnie nadaje się do przygotowania kotlecików. Możemy ją łączyć z ulubionymi składnikami. Dziś polecam jej duet z wędliną. Placuszki wychodzą bardzo, ale to bardzo smaczne!

Kotleciki z kalarepki i szynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kalarepki i szynki

SKŁADNIKI

  • 4 kalarepki,
  • około 220 gram wędliny (szynki) w kawałku,
  • 4 jajka,
  • 2, 5-3 łyżki mąki,
  • pęczek szczypioru,
  • sól,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • 1/3 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalarepki i szynki

ETAP 1

Kotleciki z kalarepki i szynki
startą kalarepkę delikatnie nasalamy

Kalarepkę obieramy. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie nasalamy. Nasoloną odkładamy na około 20 minut, by puściła sok.

ETAP 2

Kotleciki z kalarepki i szynki
wędlinę kroimy w kostkę

Między czasie szczypior drobno kroimy. Wędlinę kroimy w drobną kostkę.

ETAP 3

Kotleciki z kalarepki i szynki
składniki placuszków umieszczamy w misce

Nasoloną kalarepkę odciskamy z soku. Do odciśniętej dodajemy wędlinę, jajka, szczypior mąkę oraz przyprawy do smaku.

ETAP 4

Kotleciki z kalarepki i szynki
mieszamy i doprawiamy ciasto na placuszki

Całość mieszamy do dokładnego połączenia składników.

ETAP 5

Kotleciki z kalarepki i szynki
smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego „ciasta”, formując zgrabne kotleciki.

Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podajemy.

Tagi:

kalarepa danie