jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krokiety z fasolką szparagową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśnikowe obiadki zawsze się sprawdzają. Dziś polecam chrupiące krokiety z pysznym warzywno mięsnym farszem. Soczysta fasolka i mielone mięso w duecie smakują pysznie. Polecam.

Krokiety z fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z fasolką szparagową

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 1 cebula,
  • 500 gram mięsa mielonego z szynki,
  • 500 gram zielonej fasolki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • około 7 dag sera żółtego,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • papryka do smaku,
  • olej,

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Krokiety z fasolką szparagową

ETAP 1

Krokiety z fasolką szparagową
sporządzamy naleśnikowe ciasto

CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta, czyli mąkę, jajka, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej.

Przygotowane ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy naleśniki z obu stron do zrumienia

ETAP 2

Krokiety z fasolką szparagową
fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie

NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso. Smażymy je do miękkości przyprawiając do smaku według uznania.

Gotowe zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzone łączymy z posiekaną natką pietruszki oraz startym serem żółtym.
Między czasie z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy.

ETAP 3

Krokiety z fasolką szparagową
mięso wykładamy na naleśniki

Na usmażone naleśniki kolejno wykładamy porcje mięsa.

ETAP 4

Krokiety z fasolką szparagową
fasolkę wykładamy na mięso

Na mięso natomiast wykładamy koło siebie po kilka fasolek. Naleśniki zwijamy w rulon zamknięty.

ETAP 5

Krokiety z fasolką szparagową
uformowane krokiety panierujemy

Uformowane krokiety panierujemy maczając je kolejno w mące, jajku i bułce. Tak przygotowane obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju. Gotowe podajemy na ciepło.


Tagi:

krokiety danie