Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzieci niechętnie jedzą warzywa. To jest mój niezawodny sposób na ich przemycenie. Takie kotleciki dzieciaki zjadają chętnie :)

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty

Składniki:

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty

 

  • 1/3 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 mała kalarepka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 40 dkg wieprzowej szynki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 700 g passaty pomidorowej z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka ajvaru łagodnego
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty

Etap 1

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty
Kasza kuskus zalana wrzącą wodą namoczona i rozdrobniona.

Kaszę zalać wrzątkiem, odłożyć na kilka minut do napęcznienia, następnie rozdrobnić.

Etap 2

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty
Tarta kalarepka dodana do podsmażonej cebuli.

Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju. Dodać kalarepkę i odrobinę soli, chwilę razem podsmażać. Do kalarepki z cebulą wlać niewielką ilość wody, dusić na małym ogniu kilka minut, aż kalarepka zmięknie, lekko przestudzić.

Etap 3

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty
Kasza warzywa jajko i przyprawy dodane do zmielonej szynki.

Szynkę zmielić, przełożyć do miski. Dodać do niej kalarepkę z cebulą, kaszę, jajko, przyprawę w płynie i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 4

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty
Uformowane z masy kotleciki położone na rozgrzany na patelni olej.

Z masy formować owalne kotleciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron.

Etap 5

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty

Do passaty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ajvar, zioła i trochę soli. Dokładnie wymieszać.

Etap 6

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty

Passatą zalać kotleciki.

Etap 7

Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passaty

Gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.