Sposób przygotowania:
Kotleciki z kalarepką i kaszą w sosie z passatyEtap 1
Kaszę zalać wrzątkiem, odłożyć na kilka minut do napęcznienia, następnie rozdrobnić.
Etap 2
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju. Dodać kalarepkę i odrobinę soli, chwilę razem podsmażać. Do kalarepki z cebulą wlać niewielką ilość wody, dusić na małym ogniu kilka minut, aż kalarepka zmięknie, lekko przestudzić.
Etap 3
Szynkę zmielić, przełożyć do miski. Dodać do niej kalarepkę z cebulą, kaszę, jajko, przyprawę w płynie i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 4
Z masy formować owalne kotleciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron.
Etap 5
Do passaty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ajvar, zioła i trochę soli. Dokładnie wymieszać.
Etap 6
Passatą zalać kotleciki.
Etap 7
Gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut.