SUPERPRZEPIS

Kotleciki mielone z kalarepką

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Kotleciki mielone z kalarepką Więcej zdjęć (7)

Kotlety mielone z dodatkiem kalarepki są oryginalne. Są bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne.

Składniki:

Kotleciki mielone z kalarepką

 

  • 30 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 młoda kalarepka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl mleka
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z kalarepką
Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, ostudzić. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać kalarepkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę, cebulę, posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wyrobić ( gdy jest za wolne dodać 1-2 łyżki bułki tartej).

Z masy mięsnej formować owalne kotleciki, obtaczać w płatkach jęczmiennych i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.
Kotleciki mielone z kalarepką
Obraną kalarepkę zetrzeć na tarce, odcisnąć i połączyć z mielonym mięsem.
Kotleciki mielone z kalarepką
Dodać posiekany szczypiorek i pozostałe składniki.
Kotleciki mielone z kalarepką
Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Kotleciki mielone z kalarepką
Formować kotleciki i obtaczać w płatkach jęczmiennych.
Kotleciki mielone z kalarepką
Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Kotleciki mielone z kalarepką
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.