Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone z kalarepką
Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, ostudzić. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać kalarepkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę, cebulę, posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wyrobić ( gdy jest za wolne dodać 1-2 łyżki bułki tartej).
Z masy mięsnej formować owalne kotleciki, obtaczać w płatkach jęczmiennych i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.
Z masy mięsnej formować owalne kotleciki, obtaczać w płatkach jęczmiennych i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.