marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotleciki z kaparami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To danie może być podawane w zwykłe dni lub też na proszone obiady,bo jest nieco oryginalnie przyrządzone,ale i nie przeciąża żołądków.

Kotleciki z kaparami i oliwkami

Składniki:

Kotleciki z kaparami i oliwkami

 

  • 300 g.zmielonego mięsa indyczego,
  • 15 dag.kaparów,
  • 20 dag.oliwek zielonych z papryczką lub czarnych bezpestkowych,
  • 1-2 surowe jajka,
  • cebula jak kto lubi-ja nie,
  • bułka cała czerstwa,
  • 1/4 l.mleka letniego,
  • bułka tarta,
  • pieprz czarny mielony,
  • curry,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaparami i oliwkami
Mięso indycze opłukać, osuszyć na sitku i zmielić lub kupić zmielone. Oliwki wyjąć, odsączyć na osobnym sitku, cebulę obrać i opłukać oraz pokroić w piórka i przepuścić również przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę w mleku do zmielonego mięsa wbić jajo surowe lub dwa, jeśli jest dużo mięsa oraz kapary i oliwki i przyprawy. Wymieszać ręką całość. Formować średnie kotleciki z 10 sztuk, obtoczyć, wlać i rozgrzać olej na patelni i na rozgrzany kłaść kotleciki. Smażyć 5-7 min. z obu stron na brązowy kolor, wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na półmisek. Podawać danie z ziemniakami z wody, smażonymi lub makaronem.