gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Kotleciki z selera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przystawka z selera w postaci kotlecików do jedzenia na ciepło.

Kotleciki z selera

Składniki:

Kotleciki z selera

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z selera
Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na około godzinę do napęcznienia. Selery oczyścić i umyć, utrzeć na tarce na grubych okach i skropić sokiem z cytryny. Drobno posiekać cebulę oraz natkę. Płatki dobrze wymieszać ze startym selerem, cebulą i zieleniną, następnie dodać tartą bułkę i sól do smaku. W przypadku gdyby masa była rzadka dodać więcej tartej bułki aż do uzyskania gładkiej masy. Masę nabierać łyżką i kłaść na głębokim oleju w celu obsmażenia z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu ściągać na papierowy ręcznik w celu odcedzenia placuszka z nadmiaru tłuszczu. Podawać lekko przestygnięte ale wciąż ciepłe. SMACZNEGO