marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Kotleciki z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Łatwe, smaczne danie z soczewicy czerwonej. Coś innego, coś nowego, coś dobrego. Polecam na obiad lub kolację.

Kotleciki z soczewicy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotleciki z soczewicy

 

  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 3,5 szklanki wody ciepłej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka czerwona ostra i słodka do smaku
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z soczewicy

ETAP 1:

Kotleciki z soczewicy
Soczewicę gotujemy do miękkości.

1,5 szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 3,5 szklankami wody gorącej i gotujemy do miękkości około 10-12 minut.

ETAP 2:

Kotleciki z soczewicy
Do soczewicy dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na bok

Kiedy soczewica jest ugotowana dodajemy 10 łyżek płatków owsianych i odstawiamy garnek na bok dopóki płatki owsiane nie wchłoną pozostałej wody.

ETAP 3:

Kotleciki z soczewicy
Dodajemy jajka i przyprawiamy wg uznania.

Kiedy masa nam tężeje doprawiamy do smaku solą i pieprzem, 3 łyżeczkami sosu sojowego oraz papryką czerwoną ostrą i słodką.

Dodajemy również 2 jajka i całość dokładnie mieszamy. Masa nie może być ani zbyt rzadka ani zbyt gęsta.

Kiedy jest za rzadka dodajemy odrobinę mąki, natomiast kiedy jest za gęsta podlewamy odrobiną wody.

ETAP 4:

Kotleciki z soczewicy
Kotleciki smażymy podobnie jak placki ziemniaczane.

Kotleciki smażymy na łyżeczce masła. Tłuszczu ma być jak najmniej. Robimy to w podobny sposób jak smaży się placki ziemniaczane.

ETAP 5:

Kotleciki z soczewicy
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor na odrobinie masła

Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po przekręceniu na drugą stronę możemy znowu dodać odrobinę masła na patelnię.

ETAP 6:

Kotleciki z soczewicy
Gotowe podajemy same albo ze śmietaną.

Gotowe kotleciki przekładamy na talerz. Doskonale smakują z odrobiną śmietany jak również same bez żadnych dodatków. Czas przygotowania około godziny. Smacznego.