Sposób przygotowania:
Kotleciki z soczewicyETAP 1:
1,5 szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 3,5 szklankami wody gorącej i gotujemy do miękkości około 10-12 minut.
ETAP 2:
Kiedy soczewica jest ugotowana dodajemy 10 łyżek płatków owsianych i odstawiamy garnek na bok dopóki płatki owsiane nie wchłoną pozostałej wody.
ETAP 3:
Kiedy masa nam tężeje doprawiamy do smaku solą i pieprzem, 3 łyżeczkami sosu sojowego oraz papryką czerwoną ostrą i słodką.
Dodajemy również 2 jajka i całość dokładnie mieszamy. Masa nie może być ani zbyt rzadka ani zbyt gęsta.
Kiedy jest za rzadka dodajemy odrobinę mąki, natomiast kiedy jest za gęsta podlewamy odrobiną wody.
ETAP 4:
Kotleciki smażymy na łyżeczce masła. Tłuszczu ma być jak najmniej. Robimy to w podobny sposób jak smaży się placki ziemniaczane.
ETAP 5:
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po przekręceniu na drugą stronę możemy znowu dodać odrobinę masła na patelnię.
ETAP 6:
Gotowe kotleciki przekładamy na talerz. Doskonale smakują z odrobiną śmietany jak również same bez żadnych dodatków. Czas przygotowania około godziny. Smacznego.