pannanna

pannanna

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kotleciki z soczewicy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na proste kotleciki z soczewicy oraz pyszne warzywne leczo z cukinii, marchewki, selera naciowego i pomidorów z odrobiną mięsa.

Kotleciki z soczewicy z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z soczewicy z warzywami

 

  • 200 g soczewicy brązowej
  • 2 woreczki białego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • 5 gałęzi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 niewielkie kotlety schabowe nietłuczone (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z soczewicy z warzywami
Soczewicę płuczemy i następnie przerzucamy do garnka, gdzie gotujemy 30 minut w 3 filiżankach wody z jedną kostką rosołową. Po ugotowaniu odcedzamy ją na sitku i chłodzimy. Dodajemy do niej jajko, 2 łyżeczki majeranku, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ok. pół szklanki bułki tartej i wszystko mieszamy. Jeżeli masa jest odpowiednia do formowania kotletów to robimy okrągłe kulki, które następnie spłaszczamy do grubości około 1 cm. Jeśli zbyt się klei to dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z obu stron. W drugim garnku gotujemy ryż z płaską łyżką soli. Po ugotowaniu wysypujemy go na sitko, przelewamy delikatnie zimną wodą. Sitko wkładamy z powrotem do pustego już garnka i przykrywamy, żeby ryż utrzymał ciepło. W czasie gotowania się soczewicy robimy leczo. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w ćwierć talarki o grubości około 0,5 cm. Cukinię myjemy, rozcinamy na 4 części wzdłuż, wydrążamy środek i kroimy tak jak marchewkę. Gałązki selera naciowego przekrawamy w pół i kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Mięso myjemy i kroimy w drobną kosteczkę (około 0,5 x 0,5 cm) i następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Po około 5 minutach wrzucamy mięso i dalej podsmażamy. Po 5 minutach wrzucamy seler naciowy, podsmażamy. Potem wrzucamy do garnka marchew oraz cukinię. Chwilę podsmażamy i następnie zalewamy całość wodą (ja użyłam gorącej już wody ugotowanej w czajniku). Wrzucamy do tego kostkę rosołową. Mieszamy często do czasu zagotowania po czym zostawiamy na około 30 minut do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie (co jakiś czas mieszając). Pod koniec dodajemy pomidory oraz rozmaryn. Całość mieszamy. Żeby nieco zagęścić warzywa, gdy wody jest za dużo można dodać śmietany lub zasmażkę. Doprawiamy do smaku. Przy podawaniu najważniejsze żeby kotleciki były chrupiące, a warzywa gorące 
Kotleciki z soczewicy z warzywami
Składniki wykorzystane do zrobienia leczo.
Kotleciki z soczewicy z warzywami
W trakcie gotowania. Podsmażanie warzyw.
Kotleciki z soczewicy z warzywami
Kolejny etap. Zalanie warzyw wodą i wrzucenie kostki rosołowej.
Kotleciki z soczewicy z warzywami
Kotleciki z soczewicy smażymy na oleju, tak by olej był cały czas na ich spodzie.