migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotleciki z soczewicy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne wegetariańskie kotleciki z czerwonej soczewicy i jajek. Pyszne sycące i zdrowe. Trzeba się z nimi delikatnie obchodzić aby się nierozpadły.

Kotleciki z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z soczewicy

 

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z soczewicy
Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękości. Odcedzić, osączyć z nadmiaru wody. Następnie do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Potem dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać. Z masy uformować małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na złoty kolor. Z kotlecikami trzeba obchodzic się delikatni aby sie nie rozpadły. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubioną surówką. 
Kotleciki z soczewicy
Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękości. Odcedzić, osączyć z nadmiaru wody.
Kotleciki z soczewicy
Następnie do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać.
Kotleciki z soczewicy
Potem dodać jajko oraz bułke tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać.
Kotleciki z soczewicy
Z masy uformować małe płaskie kotleciki i smażyć na oleju na złoty kolor. Z kotlecikami trzeba obchodzic się delikatni aby sie nie rozpadły. Osączyć na papierowym ręczniku.